gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Публикации » Как да не се изложим с хапването на "сложните" храни

Bon Apeti, драги гастрономе!



gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

  Как да не се изложим с хапването на "сложните" храни

Категория: Ресторант
12.07.2009
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 802
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
 

 Някои храни могат да са доста коварни и да изискват специална техника или прибор, за да се извлече повече вкус или месо от тях. За да ви спестим излагането следващия път, когато се сблъскате с ''трудна храна'', ние сме ви подготвили справочник за някои от по-сложните ястия, включващ съвети как да ги ядете и да се отнасяте с тях.

 

Омари

Ако има храна, която много хора обичат и малко хора знаят как да ядат правилно, това са омарите. В омара има много повече месо освен това в щипките и опашката (любителите на ястието спорят кое месо е по-добро). Вие трябва да пробиете пътя си към наградата, счупвайки всяко парче от черупката поотделно със специални клещи, изваждайки оттам и последното парченце месо. В добавка към опашката и щипките в краката има много хубаво месо. Можете да намерите още вкусотии и под черупката на животното като зелената тлъстина от омар, а при женските червения хайвер.

Как се сервира? Омарите най-добре се сервират с масло от разтопен чесън. Изберете бяло вино или бира за питие.

Интересен факт: Пробвайте син омар! Морските учени пресмятат, че един на всеки два милиона омари има рядко генетично състояние, при което черупката му е синя.

 

Стриди

Стридите са едно от най-лесните за ядене морски ястия, стига да са сервирани като отделно ястие. Номерът е да вкарате вашия нож за стриди в еластичната връзка при задната част на черупката. Тогава бързо придвижете ножа под месото и го отрежете от мускула, свързващ го с черупката. Оттам го овкусете с любимата си подправка и му се насладете! Експертите препоръчват да хапвате сурови стриди, за да усетите пълното великолепие на вкуса. От друга страна, ако сте гнуслив ги гълтайте на един дъх.

Как се сервира? Горещ лют сос и лимонов сок са класическите подправки. Виното и бирата са добри питиета за стриди.

Интересен факт: Наистина ли стридите са афродизиаци? Експертите казват, че не е така. Няма никакво конкретно доказателство, че комбинацията от химикали в която и да е храна е достатъчно, за да предизвика сексуална възбуда или по-добро представяне. По-вероятен е психологическият ефект.

 

Морски рак

Правилата за ядене на омар се отнасят и за морския рак. Има малко повече работа за вършене, но усилията си заслужават. Първо отстранете краката и щипките; там ще намерите най-доброто месо. След това строшете твърдата черупка с нож. По-голямата част от съдържанието й става за ядене, но това зависи от това колко сте гнусливи.

Интересен факт: Кокосовите раци са земни раци, живеещи около Индийския и Тихия океан. Те имат разкрач на краката от три фута и могат да тежат до 10 кг, техните щипки са достатъчно силни, за да отворят кокосов орех, който е и основното им ястие.

 

Суши

Някога смятано за рядък японски деликатес, сега суши се намира лесно навсякъде. То е съставено от сурова риба, въпреки, че терминът суши се отнася към самото ястие, което често включва в себе си ориз и зеленчуци, завити в малко роло, заедно с рибата.

Вземете едно парче суши с пръчиците (или пръсти), потопете го в соев сос, и тогава му се насладете с малко wasabi (японски хрян). Можете да го прокарате с глътка саке. За да прочистите небцето си между различните видове суши, сдъвчете парченце джинджифил. Суши обикновено е поръчвано в малки количества и е предназначено за удоволствие, не за наяждане.

Как се сервира? Класическите гарнитури за суши са мариновани корени от джинджифил, соев сос, wasabi. За пиене си поръчайте бира, зелен чай или саке. Виното не е много препоръчително, меките напитки надделяват над вкуса на рибата.

Интересен факт: Fugu sashimi е направено с месо от морски таралеж и буквално е ястие, от което се умира. Ако не е приготвено правилно, отровата от рибата може да се пропие в месото. Само няколко капки от тази отрова могат да убият здрав възрастен човек за по-малко от 30 минути.

Източник: millionaire.bg



КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ


 





Търсене


 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg