gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Рецепти » Сходни рецепти » Плодова торта Парфе

Bon Apeti, драги гастрономе!


Плодова торта Парфе

От: Наталия Димитрова


gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Десерт
Повод:
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 2064
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Блат:

5 яйца

6 с.л. захар

6 с.л. брашно

Сироп за блата:

1 к.ч. вода

1 к.ч. захар

Крем:

125 гр масло

3 к.ч. пудра захар

3 жълтъка

400 гр цедено кисело мляко

250 мл подсладена сладкарска сметана за разбиване

3 белтъка

1 ч.ч. сок от компот (кайсии, праскови)

1 и 1/2 пакетче желатин

Желирана плодова украса:

Плодове по избор (банан, киви, портокал, мандарина или изцедени плодове от компот)

2 пакетчета желатин

1 ч.ч. сок от компот

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Приготвяне на блата:

Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се брашното и отново се разбива. Сместа се изсипва в подмазана кръгла форма за печене с махащо се дъно. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 мин. Изважда се от тавичката и се оставя да изстине напълно.

Тавичката с махащо се дъно се измива и подсушава - тя ще бъде използвана за реденето на тортата.

Приготвяне на крема:

Маслото се разбива със захарта, прибавят се жълтъците един по един и се разбива между всеки. Добавя се и цеденото кисело мляко и отново се разбива.

В отделен съд се разбива сметаната до твърд крем. Ако не е подсладена, прибавят се няколко лъжици захар при разбиването. Сметаната също се добавя към останалия крем и се разбива. 

В друг съд се разбиват белтъците на твърд сняг и се прибавят към крема с внимателно разбъркване.

Желатинът се разтваря в сока от компот на водна баня на котлона и внимателно се прибавя към крема още топъл, като се разбърква добре.

Редене:

Плодовете се нарязват на тънко в желания размер и форма. Портокалите и мандарините е хубаво да бъдат почистени от всички люспи и ципи и да нямат семки.

Желатинът се разтваря в чаша вода или сок от компот на водна баня.

Докато редите тортата, може да приготвяте и сиропа за блата. На котлона се поставят 1 к.ч. вода и 1 к.ч. захар да заврат до получаване на захарен сироп. Ако желаете по-сочен блат, може да увеличите количеството захар и вода, като спазвате пропорцията 1:1.

Плодовете се нареждат на дъното на тавичката с махащо се дъно. Имайте предвид, че накрая тортата ще бъде обърната и дъното всъщност ще е украсата на тортата - т.е. подредбата трябва да е естетична.

Върху плодовете се излива разтопения желатин и се оставя да стегне. След като желатинът е изстинъл и се е втвърдил достатъчно, отгоре се излива кремът, а върху него се поставя блатът. Сами разбирате, че тавичката трябва да е достътчно дълбока, за да събере всичко. Ако не е - може да не изсипвате целия крем, а да разпределите част от него в купички, а блатът може да бъде срязан с конец през средата и да се използва само едната част.

Върху блата се излива все още топлия захарен сироп, като се разпределя хубаво, за да е сочно навсякъде.

Тортата се поставя в хладилника за 1 нощ или във фризера за няколко часа, за да стегне кремът. След като се извади, тавичката се потапя в съд с гореща вода за около 20-30 секунди, за да се отлепи по-лесно. С нож се минава между тортата и стената на тавичката, за да се отлепи допълнително. Тортата се обръща върху поднос, като се откопчават стените, а дъното се отлепва внимателно, за да не се нарани желирания пласт с плодовете. След като е обърната, ако е била във фризера, тортата се оставя в хладилник поне за час-два, за да се отпусне преди консумация.

 

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина




КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ
 
 







Търсене
 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg