gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Рецепти » Сходни рецепти » Орехова потика

Bon Apeti, драги гастрономе!


Орехова потика

От: ГАСТРОНОМ


gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Десерт
Националност: Словения gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Сложност: средно
Обработка: На фурна
Повод:
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 1453
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

За маята:
 
60 гр суха, 1/2 чаша хладка мляко,  1 супена лъжица захар
 

За т
естото:
1-1/2 чаши прясно мляко
3/4 чаша масло
5 жълтъци
3/4 чаена чаша захар
2 чаени лъжички сол
1 супена лъжица ванилия
 
7 - 7 и 1/2 чаши бяло брашно (пресято)

За ореховия пълнеж:

1 кг. добре смлени орехи
100 гр масло
1 и 1/2 чаши прясно мляко (или половината количество мляко, половината течна сметана)
2 чаши захар
1/2 чаша мед
1 супена лъжица ванилия
Стъргани кора от 1 портокал или 1 лимон
5 белтъка
Канела

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Приготвяне на маята: разтворете маята в млякото, добавете захарта иразбъркайте. Покрийте и оставете на топло място около 10 минути.

Приготвяне на тестото:

Сварете млякото, добавете маслото. Оставете да се охлади. В купа с електрически миксер разбийте жълтъците, захарта, солта и ванилията, докато сместа добие лимонов цвят. В голяма купа пресейте 3 чаши брашно. Изсипете приготвената мая, млякото с маслото и яйчената смес в голяма купа и смесете с 3 чаши брашно Бийте с миксер до еластична смес, след което продължете добавяне на брашно и смесвайте с дървена лъжица, докато с тестото може да се борави без залепване. Поставете върху набрашнена дъска и месете около 15 минути, като добавяте брашно колкото е необходимо, за да направите тесто без залепване. Поставете тестото в добре намазнена купа, като намажете с мазнина и отгоре. Покрийте и оставете покачване на топло за около 2 часа, докато удвои обема си.

Приготвяне на плънката:

Разтопете маслото в голям дълбок тиган. Добавете млякото, захарта и меда и оставете да заври, като внимавате да не изгори. Излейте горещата смес върху смлените орехи, добавете ванилията и настърганата лимонова/портокалова кора. Разбъркайте добре и оставете да се охлади. Разбийте белтъците, докато станат на твърд сняг и ги добавете в охладената орехово-млечна смес с внимателно разбъркване.
 
Увиване на руло и печене:

Подмажете 4 тавички с размери 30 х 10 см или 5 тави с размер 22 х 12 см. Разточете тестото върху плот, поръсенидобре с брашно (това количество тесто може да се разточва до около130 х 80 см). Разпределете охладената плънка равномерно по цялото тесто, поръсете леко с канела (ако желаете и със стафиди).

Започнете да навивате тесто то на руло с ръка от широката страна (така че да се получи дълго руло), като леко разпъвате тестото с всяко завъртане. Внимавайте с краищата. При всеки няколко завъртания дупчете тук-там тестото с тънка игла, за да премахнете въздушните балони. Продължете да навивате до срещуположния край. Разрежете дългото руло на няколко по-къси според дължината на формите за печене. Леко издърпвайте тестото по краищата, когато поставяте рулото в тавичката, за да не се излива плънката при печене. Покрийте разпределените в тавичките рула и оставете на топло, докато удвоят обема си - около 1 час.

Печете в предварително загрята на 160 С фурна за 1 час, докато добие кафеникав загарв. За да добие глазиран ефект, 15 мин преди готовност намажете отгоре всяко руло с помощта на четка с 1 яйчен жълтък, разбит с 1 с.л. мляко.


 

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина




КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ
 
 







Търсене
 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg