gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 

Bon Apeti, драги гастрономе!


Симнел кейк

От: Анелия Григорова


gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Десерт
Повод:
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 1259
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

За бадемовата паста
250g пудра захар
250g смлени бадеми
2 яйца, разбити
1 ч.л. бадемова есенция

За блата
175g масло или маргарин
175g кафява захар
3 яйца, разбити
175g брашно
Щипка сол
½ чаена лъжица смесени подправки – канела, джинджифил (по желание)
350g смесени тъмни и светли стафиди и други сушени плодове по избор
55g нарязани портокалови корички
настъргана кора от ½ лимон
1-2 с. л. конфитюр от кайсии
1 разбито яйце за глазиране

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

За бадемовата паста поставете захарта и смлените бадеми в купа. Добавете достатъчно от разбитото яйце и се разбъркайте до доста мека консистенция. Добавете бадемовата есенция и месете 1 минута, докато се получи гладко еластично тесто.

Разточете 1/3 от бадемоата паста и направете плосък кръг с диаметър 18cm, останалото оставете настрана.

Загрейте фурната до 140 C. Подмажете форма за печене на блат с диаметър 18 см

За блата разбийте заедно маслото и захарта до блед и пухкав крем. Постепенно добавяйте с разбиване яйцата, след това по малко брашното, солта, сладкарските подправки (ако сте решили да използвате някакви), като разбивате. Накрая добавете смесените сушени плодове, нарязаните портокалови и настърганите лимонови корички и разбъркайте добре.

Сложете половината от сместа в подмазаната тавичка за торта. Загладете отгоре и покрийте с кръга бадемово тесто. Добавете останалата част от блатената смес и изравнете отгоре, оставяйки малка вдлъбнатина в средата, така че блатът да се надигне. Пече се в предварително загрята фурна за 1 час и 45 минути. После извадете от фурната и оставете да се охлади върху решетка.

Намажете от горната страна изстиналия бла с кайсиевото сладко. Разделете останалата бадемова паста на 2 равни части. Едната част разточете на тънък кръг с диаметър 18-20 см и с него покрийте тортата. С другата част оформете 11 малки топчета и ги разпределете отгоре. Намажете кейка отгоре с разбитото за глазиране яйце.

Загрейте фурната на висока температура и поставете тортата върху тава за печене за 1-2 минути, докато горната част на бадемовия марципан започва да покафенява.

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина




КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ
 
 







Търсене
 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg