gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
           
 
Начало » Рецепти » Сходни рецепти » Базова рецепта за ризото

Bon Apeti, драги гастрономе!


Базова рецепта за ризото

От: ГАСТРОНОМ


gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Основно блюдо
Националност: Италия gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Обработка: Варене
Специални:
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 3178
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

около 1.1 литра бульон по избор (пилешки, рибен или зеленчуков - най-добре домашно приготвен) 
1 бучка масло
2 супени лъжици зехтин 
1 голяма глава лук, ситно нарязана 
2 скилидки чесън, ситно нарязани
½ глава целина, нарязана на ситно 
400 гр ориз 
2 винени чаши сух бял вермут (сухо мартини) или сухо бяло вино 
сол и прясно смляно черен пипер 
70 гр масло 
115 гр прясно настърган пармезан

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

 

Сложете бульона на котлона да се сгорещи. В отделен дълбок тиган загрейте зехтина и  бучката масло, след което добавете в мазнината лука, целината и чесъна и запържете за около 15 мин. Когато зеленчуците омекнат, добавете ориза и увеличете котлона. Оризът ще започне да се запържва, така че трябва да се разбърква. След минута-две добавете вермута/виното и  продължете да бъркате. Постепенно тежката миризма на алкохол ще се изпари и ще остане само лек аромат.

След като алкохолът се е изпарил, добавете първия черпак горещ бульон към ориза и щипка сол. Намалете котлона, така че да къкри бавно и оризът да не се свари прекалено бързо. Продължете да добавяте от бульона черпак по черпак, като бъркате постоянно, усещайки нишестето, което излиза от ориза и става на кремообразна смес. Всеки нов черпак бульон трябва да бъде добавен, едва когато предишния се абсорбира изцяло. Това ще отнеме около 15 мин. От време на време опитвайте ориза дали е готов. Ако ви свърши бульона преди да се е сварил оризът, добавете малко вряща вода.

След като оризът е готов, мапнете тигана от котлона и добавете маслото и пармезана. Разбъркайте добре и оставете за около 2 мин да почине. Яжте го още топло, докато оризът е запазил добрата си текстура.

 

Рецепта и снимка: Джейми Оливър (www.jamieoliver.com)

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина




КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ
 
 







Търсене
 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg