gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
           
 
Начало » Рецепти » Сходни рецепти » Торта Пламък с крем-карамел

Bon Apeti, драги гастрономе!


Торта Пламък с крем-карамел

От: Мирела Димова


gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Десерт
Повод:
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 2740
Оценка: 3.00
Препоръчано: 3
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

За крема:
1 л прясно мляко
3 бр. яйца и 3 бр. жълтъци (белтъците се оставят за глазурата)
2 ч.ч. захар
2 ванилии

За блата:
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

За глазурата:
3 бр. белтъци 
1 ч.ч. захар

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Приготвяне на крем-карамела:

Към прясното мляко се прибавят 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 яйца и 3 жълтъка и ванилиите. Разбива се в съд и се изсипва в тавичка за печене, на дъното на която е карамелизирана останалата 1/2 ч.ч. захар. Пече се в слаба фурна на водна баня (в по-голям съд с вода).

Приготвяне на блата:

Яйцата и захарта се разбиват добре, към тях се прибавят киселото мляко и брашното с бакпулвера. По желание може да се прибави и лъжичка какао, за да се оцвети блатът.

Когато крем-карамелът е готов, върху него внимателно на тънък пласт се разстила блата, като се внимава да не се смеси или да пробие крема.  Отново се поставя във фурната, но само на горен реотан. Печенето продължава още малко, докато блатът стане готов. Изважда се от фурната и се оставя да изстине, след което се поставя в хладилник за около 2-3 часа, за да може карамелизираната захар да се стопи. После тортата се обръща в подходяща табла и отново се връща в хладилника за няколко заса, за да попие образувалия се карамелен сироп.

Приготвяне на глазурата:

Белтъците се разбиват с 1/2 ч.ч. захар, докато сместа побелее и се сгъсти. Останалата 1/2 ч.ч. захар се карамелизира и се прибавя на тънка струйка към разбитите белтъци при непрекъснато бъркане с миксера.

Тортата се изважда от хладилника и се покрива с получения белтъчен крем. Украсява се с филирани бадеми, смлени орехови ядки или начупени карамелизирани ядки.

 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина




КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ
 
 







Търсене
 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg