gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Рецепти » Менюта » Италианска вечер

Bon Apeti, драги гастрономе!



Италианска вечер
От:Анелия Григорова
Повод:избери
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Италианската кухня се смята за една от трите най-добри кухни в света. Някога е дала основата на френската кухня и до определна степен е оказала влияние и върху други европейски кухни. Италианската кухня е една от най-широко разпространените и известни извън пределите на своята родина. По брой ресторанти например вероятно спори с китайските за първо място, защото почти няма град по света, където да не се носи ароматът на прясно изпечена пица.
Италия е голяма страна с различни климатични и географски особености и населявана от различни етнически групи, а отделните региони са имали често независимо историческо развитие. Тези условия са довели дотам, че всеки регион, понякога и всеки град, си има собствени специалитети, които се различават толкова много един от друг, че всъщност не можем да говорим еднозначно - както казахме и по-горе - за “италианската кухня”.
Основното хранене в Италия по традиция е вечерята. Тя се състои от предястие, две основни ястия и десерт. Разбира се, италианците са хора, обичащи да си угаждат, така че днес на Ботуша ще видите някой да си поръча или приготви обилен обяд, а пък на вечеря да хапне по-малко. В големите градове обаче, където животът е забързан и работещите нямат много време, на обяд се яде нещо набързо, а същинското угощение е вечерта. Явно жителите на La bella Italia не се притесняват от препоръките на лекарите преди лягане да не се прекалява с храната.
Най-предпочитано е телешкото месо, макар че и от всички останали видове меса се правят вкусни ястия.
В Италия умеят по неповторим начин да използуват даровете на морето - стриди, миди, раци (омари, лангусти), сепия, множество видове риби - за приготвяне на богата гама от вкусни ястия. От риба - главно по крайбрежието — се приготвят и различни видове чорби и супи.
Италианците много обичат супа. За световно известната Минестроне - гъста супа с много зеленчуци, с ориз или тестени изделия - домакинята няма твърдо определена рецепта. Приготвя я с продуктите, които в момента има на пазара. Към много от супите се сервира прясно настърган пармазан.
Столетия наред в Южна Италия господствуват тестените изделия, които се произвеждат в най-различни видове и се приготвят по най-разнообразни начини. Въпреки че италианският пазар предлага висококачествени тестени изделия, много домакини предпочитат да си ги правят сами.
В Северна Италия ястието на деня е оризът. Най-често се консумира като главно ястие (например миланското ризото), а не като гарнитура. Оризът обикновено се задушава с вино и бульон, след това се смесва с шунка, грах, пилешко месо, дроб, морски мекотели и т.н. Оризът, както и тестените изделия, се приготвя от италианските кулинари и домакини “ал денте” (на око), а не “по часовник”. Желана в Италия е известната по целия свят Неаполска пица. Приготвя се от тесто, домати, сардини, сирене и подправки. Пиците се приготвят с различни плънки и размери. Поднасят се с вино, бира, като самостоятелно ястие, а малките пици понякога заместват предястието.
Почти на всеки обяд се поднася предястие. Понякога предястието е съвсем непретенциозно, а друг път доста комбинирано, но основно си остава правилото, че трябва да допълва по подходящ начин главното блюдо. През зимата обикновено се сервират топли предястия.
В цялата страна зеленчуците са популярна храна, най-предпочитани са аспержите, патладжаните, ангинарите, тиквичките, резенето, доматите, чушките. Поднасят се сурови като салата, задушени в големи порции като гарнитура към месо, пълнени, пържени и задушени със сирене като самостоятелно ястие. Приготвят се с масло или с олио, подправят се с ароматни треви или чесън. Варени зеленчуци се предлагат твърде рядко.
Необходима съставка на много ястия е сиренето, което им придава хубав вкус и консистенция. Типичният вкус за всички ястия се постига и с правилното дозиране на подправките. Става дума за магданоза, ригана (подобен на майораната), градинския чай, босилека, розмарина, резенето. Италианските сосове са с по-груба структура. Поднасят се върху ястието или смесени с него (с тестени изделия, ориз).
Почти на всяко ядене се поднасят плодове - необработени или обработени. Широко разпространени са плодовите и другите сладоледи. При приготвянето им италианците демонстрират истинско майсторство. Тестени десерти правят рядко, в повечето случаи са с плодове или с кремообразни сирена. Популярна е жълтъчената пяна. Ястията на италианската кухня не са трудни за приготвяне, поднасят се на малки порции и са лесно смилаеми.
Разбира се, италианската кухня не се ограничава само до пица или паста. И всъщност не съществува една определена италианска кухня, защото тя е съвкупност от редица регионални кухни, разделени по географски принцип, готварски традиции и различни съставки и специалитети. В исторически план разграничаваме на Cucina alto-borghese, което ще рече “кухнята на висшето общество” от времето на Ренесанса насам, и на Cucina povera, т.е. кухнята на селяните и бедните граждани. Характерно за днешната италианската кулинария е липсата на прекалено сложни и екстравагантни комбинации. На преден план са изведени основните продукти с възможно най-добро качество. Техният собствен вкус се подчертава от внимателното приготовление и пестеливо използваните подправки.
Освен с готовите си ястия Италия е прочута по цял свят и с някои специалитети от фамилията на основните продукти. Така например зехтин, различни видове сирена (най-известните са пармиджано, моцарела, горгондзола и маскарпоне), колбаси като мортадела и прошуто от Парма. Да не забравяме и италианските вина, сред които всеки ще намери нещо по свой вкус.


  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 4807
Оценка: 6.00
Препоръчано: 2


    Име на рецепта   Автор   Категория
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
  Салата Неаполитана   Анелия Григорова   Салата
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
  Сос Тапенаде   Анелия Григорова   Сос/подправка
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
  Панирана моцарела   Анелия Григорова   Мезе
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
  Букатини с домати и бекон   Анелия Григорова   Основно блюдо
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
  Ягоди с маскарпоне   Анелия Григорова   Десерт


КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ
 







Търсене
 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg