gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Кухня » Публикации » Видове италианска паста

Bon Apeti, драги гастрономе!



gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

  Видове италианска паста

Категория: Храни и напитки
16.06.2011
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 38187
Оценка: 6
Препоръчано: 2
 

AMORI (SPIRALI/ CAVATAPPI)
Тънки макарони на спирала. Идват от Южна Италия.
ANELLINI
В превод от италиански името означава „малки пръстени“ (изобщо окончанието ini в имената на пастата посочва малкия размер на формата). Обикновено се използва за супи.
BARBINA
Дълги и тънки пръчки като capellini, но обикновено оформени като гнездо.
BAVETTE
Сплескани спагети, визуално са като лингуините (linguine).
  BIGOLI
Това е венецианското име за дълъг вид паста, който е малко по-дебел от спагетите (spaghetti). Традиционно са се приготвяли с брашно от елда, но днес се използва пълнозърнесто брашно, което придава на билогите по-тъмен цвят от стандартните спагети от пшеничено брашно.
 

BUCATINI
Идва от ‘buco’, което означава цял на италиански. Букатините са куха версия на спагети (като тънка сламка за пиете). Perciatelli пък са широка версия на bucatini.

Рецепта за букатини с домати и бекон

  CACCAVELLE (CACCAVELLA)
Това е най-големия вид паста в света засега. 1 какавела е около 11 см. в най-широката си част. Вкусни са пълнени (напр. със сос болонезе и нарязан патладжан), покрити с доматен сос и запечени във фурна.
  CALAMARI (CALAMARETTI, CALAMARATA)
Произходът им е от Неапол в Южна Италия. Представляват дебели пръстени, които наподобяват калмари.
  CAMPANELLE
Визуално прилича на камбанки или на чашката на цвете. Артистичната форма е чудесна за „улавяне“ на леко поръсени зехтинови сосове.
  CANDELE
Думата означава свещ. Представлява дълги кухи тръби с дължината на средно голяма свещ.
 

CANNELLONI
Буквално означава „голяма тръстика“. Това са правоъгълни форми паста, напълнени със спанак, рикота или друга плънка и после завити и оформени като големи тръби.

Рецепти с канелони

  CANNEROZZETTI
Сравнително рядък вид паста, представляващ тръбички с грапави улейчета по дължина.
  CAPPELLETTI
Подобни, но по-малки от тортелините (tortellini). Името означава „малки шапки“. Често се сервират с бульон.
  CAPELLI D’ANGELO (ANGEL HAIR)
Capelli d’angelo – буквално означава „коса на ангели“. Това е най-тънкият вид паста, като фиде. Представлява дълги и много тънки спагети (коса). Подходящи са за деликатни сосове като лек доматен или в бульони. Приготвя се много бързо заради своята тънкост – само за няколко минути в сварена вода. Обикновено се поднасят като ‘primo piatto’ (първо блюдо), а не като основно.
  CAPELLINI
В превод означава „нежни коси“. Подобно на ангелските коси, капелините са тънки и дълги спагети, понякога завити в гнездо. Една идея по-плътни са от ангелските капелини. Най-добре им подхожда деликатен сос.
  CAPUNTI
Дълги около 3 см. и с формата на отворена грахова шушулка или малко кану.
  CASSULI
Извита почти като тръбичка паста с хоризонтални хребети.
  CAVATAPPI (SPIRALI/AMORI)
Малки тубички, завити на спирала като тирбушон.
  CAVATELLI
Малка завита паста.
  CAVATURI
Малка завита паста, подобна на cavatell. Отлична за салати или със зеленчуков сос.
  CELLENTANI
Малка тръбна паста, завита на спирала, с ръбеста повърхност. Често използвана в салати.
  CENCIONI
Плоска овална форма като дъното на лодка. Отлични за по-тежки сосове.
  CHOCOLATE PASTA
Традиционна паста от Тоскана, приготвяна с малко какао. Сервира се с месо от диви птици и орехи или като десерт със сладолед.
 

 CONCHIGLIE
С формата на миди. Има и по-голяма паста с тази форма, нарича се conchiglioni.

Рецепта за Кончилиони ал Форно

  CORALLINI
Много дребна паста с формата на тръбички, често използвана при супи.
  CORZETTI (CORSETTI)
Плоска кръгла паста, щампована по подобие на древни монети.
  DITALI
Идва от думата 'dita' – пръст на италиански. Т.е. дитали може да пасне на пръста. Представлява малки пръстеновидни тубички. Ditalini пък са малката версия на дитали.
  ELBOW MACARONI
Къси завити макарони.
  ELICHE
Спирали, подобни на фусилите.
 

FARFALLE (BOW TIE PASTA)
Това е италианската дума за пеперуди. Това са малки правоъгълни парчета паста, притиснати в средата (като папийонка).

Рецепта за Фарфалети с печени чушки и орехи

  FARFALLONI
Големи фарфали.
  FAZZOLETTI
Плоска паста с формата на малка носна кърпичка.
 

FETTUCCINE (FETTUCCINI)
Името идва от старата италианска дума ‘fettucce’ (лента). Представлява плоски дълги ленти. По-широки са от лингуините (linguine).

Рецепти с фетучини

  FILINI (FILI D'ORO)
Кръгли тънки пръчици от около 2 см.
  FIORENTINE
Форма от Тоскана, прилича на къдрави ригатони с отворен край.
  FOGLIE D'ULIVO
С формата на маслинено листо.
  FREGULA
Паста от района на Сардиния, подобна на кускус. Използва се в супи и яхнии.
  FUSILLI
Това е италианската дума за „малки вретена“. По-гъсто усукани са от спиралите (spirali/cavatappi). По-дългата версия на фусилите се казва fusilli napoletani.
  FUSILLI BUCATI
Фусили, чиято тръбичка е издълбана като сламка.
  GALLETTI (CRESTO DI GALLO)
Буквално означава „гребен на петел“. Представлява завита в полу-кръг тръбна паста с разрошени краища.
  GARGANELLI
Приличат на пене и са оформени чрез завиване на правоъгълни парчета по диагонал на тръбичка.
  GEMELLI
В превод – близнаци. Оформена чрез усукването на два къси дебели спагета.
  GIRASOLE
Пълнена паста с формата на слънчоглед.
 

GNOCCHI
Италиански кнедли от брашно, грис или картофи. Обикновено са във формата на малки топки или овал.

Рецепта за Ньоки с тиква

  GOZZINI
Малки тръбички
  GRAMIGNA
Завита паста на полукръг, като единият край е завъртян навътре към центъра.
 

LASAGNA (LASAGNE)
Lasagna е 1 лист плоска паста, а lasagne са няколко такива листа.

Рецепти за лазаня

  LASAGNOTTE (LASAGNETTE)
Вместо големи плоски листа, това са широки ленти паста, начупени на парчета. Обикновено се варят, вместо да се пекат и се сервират разбъркано в чиния.
 

LINGUINE
Дълги плоски ленти (по-тънки от фетучините). Понякога ги наричат плоски спагети.

  LUMACHE
Италианската дума за охлюви. Оформени са като черупка на охлюв и варират като размер.
 

MACCHERONI (MACARONI)
Дребна тръбеста паста, приготвена от грис и вода (а не от брашно и яйца). Има я в различни форми.

Рецепти с макарони

  MAFALDE
Почти като талятели, но с къдрави краища.
  MALTAGLIATI
Буквално означава „зле нарязани“. Представлява грубо нарязана паста без точно определена форма. Често се приготвя от останали парчета тесто за паста.
  MANDILLI DE SEA (SILK HANKERCHIEFS)
Буквално означава „копринена кърпичка“. Представлява грубо нарязани квадрати плоска паста с цели листа магданоз в тях.
  MANICOTTI
Представлява големи нудълс, оформени като тръби. Подходяща за пълнене.
  MEZZALUNE (MEZZELUNE)
Означава „половин луни“. Пълнена паста под формата на половин кръг.
  MEZZI RIGATONI
Означава „половин ригатони“, т.е. къс вариант на ригатони (rigatoni).
  MOSTACCIOLI (PENNE LISCE)
Означава „малки мустачета“. Тръбна паста като пене, но без релеф.
  OCCHI DI LUPO
Буквално – очи на вълк. Тръбна паста като пене, но по-широка. Обикновено се поднася със сметанов или доматен сос.
  ORECCHIETTE
Означава „малки уши“, каквото наподобява и формата.
  ORZO
Орзо означава ечемик. Това е дребна паста с формата на ечемичено зърно и често се използва като алтернатива на ориз. Тази паста е подобна на punte d’argo.
  PACCHERI (MEZZIPACCHIERI)
Уголемена версия на ригатони, но без релеф.
  PANSOTTI
Равиоли с триъгълна форма.
  PAPPARDELLE
Широки плоски ленти. Обикновено се сервират с тежък сос с месо.
  PARCIATELLI
Дебела версия на букатините (дълги спагети с дупка като тръбичка).
  PASTA AL CEPPO
Оформена като пръчка канела.
  PASTINA
Означава „малка паста“. Често е събирателно име за различни видове дребна паста, но понякога обозначава дребни звезди от паста.
 

PENNE (MALTAGLIATI)
Един от най-популярните видове паста. Представлява прави тръбички, отрязани по диагонал.

Рецепти с пенне

  PICCAGE
Дълга като пандела паста.
  PICI/PINCI
Дълга паста, малко по-дебела от спагетите. Подобна на биголи.
  PIPE
Означава „лули"
  PIZZOCCHERI
Приличат на талиателите, но пицокерите се приготвят от два вида брашно – от обикновено бяло и от брашно от елда, което придава по-твърда текстура.
  PUNTALETTE
Дребна паста с формата на ориз, използва се в супи.
  PUNTE D’AGO
Означава връх на игла. Много дребна паста, чудесна за супи.
  QUADREFIORE
Трудно се описва с думи. Къса паста, оформена от 7 вълнообразни хребета, излизащи от централна тръба.
  RADIATORE
Буквално – радиатори
  RAVIOLI
Пълнена паста, обикновено с квадратна форма и леко накъдрени краища.
  RICCIA LARGA
Средно големи листа лазаня с къдрави краища.
 

RIGATONI
Широки грапави туби, понякога леко извити с равни краища (не диагонално нарязани).

Рецепта за ригатони с доматен сос

  RISONI
Означава „голям ориз“. Прилича на орзото и се използва в супи.
  ROTINI
Къси фусили.
  RUOTE (WAGON WHEELS)
Малка паста, оформена като колело на каруца.
  SACCHETTI
Чувалчета с плънка, подобно на равиоли.
  SAGNE
Навити на масури.
  SCIALATIELLI
Къси, леко разширени ленти талиатели с прищипване в средата.
  SEME DI MELONE
Буквално – семена от пъпеш. Дребна паста за супи.
  SPACCATELLI
Дълга тръбна паста.
  SPAETZLE
Малки кнедли, стискани през гевгир, за да получат формата си. Не са далеч по външен вид от trofie.
 

SPAGHETTI
Един от най-старите видове паста. Дълги тънки пръчки паста. По-голямата версия е spaghettoni, а по-малката – spaghettini. За разлика от останалите видове дълги спагети, които обикновено се сервират с морски дарове, спагетите често се поднасят с месо и доматен сос – просто носете салфетка.

Рецепти със спагети

  SPAGHETTI TAGLIATI
Счупени спагети – спагети, начупени на малки дължини, подходящи за супа.
  STRANGOZZI
Дълга паста от Умбрия.
  STROZZAPRETI (STRANGLOLAPRETI, CASARECCE)
Усукана като тръбичка паста.
  TAGLIARINI (TAGLIERINI)
По-тънка версия на талиатели.
 

TAGLIATELLE
Класически плоски спагети.

Рецепти с талиатели

  TORCHIETTI
Буквално – малки факли. Като формата.
  TORCOLETTI
Усукана паста.
  TORTELLINI
Паста с плънка във форма, подобна на шапчици. Голяма версия на cappelletti.
  TORTIGLIONI
Усукани тръби, използват се в много печени ястия.
  TRENNE
Триъгълна версия на пенне.
  TRENETTE
В Лигурия тази дума се използва за назоваване на лингуини.
  TROFIE
5-6 см. тънки усукани рулца. Легендата разказва, че жените от Лигурия са усуквали тази паста на коленете си, докато чакат мъжете им рибари да се върнат.
  TROTTOLE
Къси пръстени, завъртяни около централна колона.Често се използва в супи.
  TUBETTI
Общ термин, отнасящ се за всички видове къса тръбна паста.
  TUBETTI RIGATI (TUBETTINI)
Вид дребна паста. Буквално – малки тръбички с линийки.
  TUFFOLI
Наръбена версия на ригатони.
  VENTAGLI
Не са често срещани. Широки къси панделки с къдрави краища.
  VERMICELLI
Буквално – малки червеи. По-тънка от спагети, но по-дебела от ангелските коси.
  ZITI
Средно голяма тънка тръбна паста, понякога с релеф.



КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ


 





Търсене


 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg