gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Кухня » Публикации » Готвенето като двигател на еволюцията

Bon Apeti, драги гастрономе!



gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

  Готвенето като двигател на еволюцията

Категория: Храни и напитки
04.10.2009
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 897
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
 

Не сексът, а топлата манджа ни е направила хора, твърди учен

Това е абсолютно клише: отегчена позакръглена дама пред печката бърка манджа за съпруга, който ще се прибере от работа. В момента, в който се звънне на вратата, ритуалът е един и същи - членовете на семейството се нареждат около масата и вечерята е сервирана. В ролята на съвременни двойки в момента повтаряме действие, отигравано в рамките на милиони пъти и свързано с ролите, които има всеки един от половете. Но в основата на всичко е кухнята.

Според Ричард Врангам, виден британски антрополог от Харвардския университет, трансформацията ни в мислещи същества се е извършила пред огъня в усилията ни да превърнем суровата храна в готвена. Грубите корени и плодове са се превръщали в топла манджа, което е и потвърждение на медицинската констатация, че е по-здравословно и важно за оцеляването ни да се храним именно по този начин, пише в материал в. Times. Това са и аргументите, изложени от Врангам в книгата му „Да уловиш огъня, или как готвенето ни е превърнало в хора”. „Топлинната обработка на продуктите увеличава качествата на храната. Това променя тялото, мозъка, усещането ни за време и социалните ни активности”, посочва ученият. Той достига до извода, че именно готвенето е дало тласък и на събирането на мъжа и жената в двойка, оборвайки теорията, че сексът е дал основата на брака. Стомасите на прародителите ни не са издържали дълго на суровата храна. Затова и огънят е бил толкова важен за тях. Топлината му ги е смъкнала от дърветата, пазела ги е от студа и зверовете, бродещи в мрака, разсъждава англичанинът.

Културните, историческите и кулинарните източници пряко потвърждават тази донякъде романтична теория. Факт е, че няма народ на Земята, който да се е лишил от магията на готвенето. Преди хиляди години дори самотните ловци в гората, които със сигурност не са имали микровълнови печки, са препичали ядки и зърна върху нагорещените от слънцето камъни. Скоро станало ясно, че суровото месо съдържа бактерии, които разболяват. Затова и мръвките веднага минали под огъня. Тази теза се потвърждава по един жесток начин: по време на страховитата самолетна катастрофа в Андите през 1972 г. оцелелите пасажери станали канибали, но задължително готвели събратята си, преди да ги изядат.

Първите хора, предполага антропологът, създали „примитивна система на взаимозависимост”. Мъжът пазел жената от набезите на конкуренти, които били привличани от пушека на огъня, тя пък му се отблагодарявала с вкусна манджа, а впоследствие и с потомство. Това несъмнено е доста радикална и революционна теория - събираме се заради храна, а не заради секс. Тя обаче има своето потвърждение. При изследването на примитивни общества било установено, че женските, които спят с други мъже, не търпят наказания и санкции от покровителя си. Ако обаче нахранят друг мъж, ги убивали. Което означава само едно: в борбата за оцеляване нагонът отстъпва пред зова на гладния стомах.

Още повече че това удоволствие е споделено - разделя се с близките хора. Почти във всички култури дамите са тези, които застават пред печката. Това укрепва връзките и означава, че усилията им ще бъдат възнаградени, а половинката няма да остане гладна. Врангам бил шокиран от труд на изследователите Жан Колие и Мишел Росалдо, в който се описва поведението на маса на изолирано племе в джунглите на Амазония. Там пребивали всеки, който се осмели да наруши ритуала на храненето, същата мярка обаче не важала за прекъсване на полов акт. В тази връзка той изтиква на преден план и аргумента, че храненето е развило висша форма на социално общуване. Това включва етикетът на масата, йерархията в сервирането, редът на идване на ястията, разговорите. За себе си Врангам казва: „Лично аз и жена ми се храним в стола на университета и не готвим.

Ядем заедно със студентите, които се улавям, че наблюдавам сякаш са шимпанзета. За нас храната вече е и удоволствие за разлика от прародителите ни, които са я възприемали като средство за оцеляване и правене на бебета”. В тази връзка ученият не пести хули по адрес на суровоядството. И привежда пример с изследване на Германския институт по хранене през 2005 г. Тогава на 500 доброволци в продължителен период била давана само сурова храна-сурови зеленчуци, студено пресовано олио, мед, изсушени плодове, месо и риба.

Установено било, че приемането на продукти, които не са минали през термична обработка довело до сериозна загуба на теглото на пациентите. Изводът: Суровата храна не може да осигури нужната и жизнено важна енергия на организма. Още повече че голям процент от жените в групата получили нарушение в месечния си цикъл, а на някои дори временно им спряла менструацията. Това според Врангам е категорично доказателство, че суровоядството влиза в конфликт с една от основните биологични функции на човешките същества - възпроизводството. И повод да заключи, че топлата храна е първостепенно еволюционно достижение и няма нищо по-природно и естествено да се потопим в насладата на чиния топла супа например. Защото това ни прави хора във висша степен.

в. Новинар, Аглика Георгиева



КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ


 





Търсене


 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg