gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Кухня » Публикации » В кухнята на държавните мъже

Bon Apeti, драги гастрономе!



gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

  В кухнята на държавните мъже

Категория: Храни и напитки
03.10.2009
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 1167
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
 

През 1671 година френският готвач Франсоа Вател се самоубил от страх, че рибата за банкета на крал Луи XIV може да закъснее. Не е ясно дали човекът е бил толкова притеснителен или в двора на краля-слънце кухнята е била въпрос на живот и смърт. В наши дни нещата не са така драматични. По времето на Джордж Буш дългогодишният готвач на Белия дом си събрал ножовете и тенджерите, тъй като не успял да угоди на изискванията на първата дама Лора Буш. Според близки до Уолтър Шайб III той не понесъл препоръката да изостави изисканите френски рецепти за сметка на меню, което да популяризира продуктите на основни спонсори в предизборната кампания на президента.


В Белия дом са забранени фламбетата

Понякога Джордж Буш хапвал хамбургери и пържени картофи, а в кухнята на Белия дом има и грил за барбекюта - все пак президентът е от Тексас, разказа преди време Уолтър Шайб.
Подготовката на всяка държавна вечеря отнемала по два месеца. Прави се пробно меню за първата дама, която го опитва и дава напътствия. Понякога има и втора дегустация. Продуктите се поръчват седмица предварително, а готвенето започва от предния ден. Социалният офис подава информация към кухнята за диетите и алергиите на всеки високопоставен гост.
Демократите ядат повече от републиканците. Това пък е наблюдение на бившия кулинар на петима американски президенти. Французинът Ролан Месние е приготвял десерти във Вашингтон още от времето на Джими Картър. Шедьоврите на Месние включват тигри от бял шоколад, когато гостува индийска делегация, жирафи от кафява захар за гости от Кения и захарни кошнички със суши за японски посетители.
“Сикрет сървиз“ не забранява фламбетата, но аз го правя, откакто на една дама се подпали лисичата яка“, разказа Месние. Когато очакват 500 гости, сладкарите на Белия дом под ръководството на французина приготвяли поне 3000 десерта. Жените наблягали повече на сладкото, а част от бисквитите се озовавали в джобовете, за да възкръснат след време като украса за коледната елха.


Без леща в Елисейския дворец

Може да не е държавна тайна, но вече е окончателно ясно, че основната грижа на всеки уважаващ себе си френски президент е тази за стомаха му. Всяко съмнение по този въпрос изчезна, след като се появи книгата на топготвача Жоел Норман, размахвал черпака в Елисейския дворец повече от 40 години.
Президентът Шарл де Гол не бил особено претенциозен към храната и ядял каквото му поднесат, но бил готов на всичко за рибена чорба. Генералът мразел закъсненията на масата и оставял сина си без предястие, ако не дойде навреме.
Жорж Помпиду пък бил толкова запален по кулинарията, че оборудвал кухня точно до трапезарията на двореца, за да може да пробва храната още докато я готвят. Той бил традиционалист, обичал телешко и яхнии.


Джейми Оливър - любимият готвач на англичаните

Валери Жискар Д’Eстен ненавиждал две неща - плебейски варива като лещата и розата - символ на социалистическата партия. Веднъж президентът се появил в кухнята, недоволен от десерта. Проблемът не бил в крема, а в малката розичка за украса.
14-те най-тежки години за готвача обаче били по времето на Франсоа Митеран. Той нямал отношение към храната и не си давал труд да помни имената на персонала. За една вечеря поискал да поднесат гъши дроб соте и миди, но в последния момент се оказало, че продуктите не стават и Норман приготвил агнешко. “Президентът така и не каза нищо, но знаех, че е бесен“, спомня си готвачът. Той е най-доволен от последния си работодател президента Жак Ширак, който обожава агнешко, охлюви и бира. Ширак има толкова сериозно отношение към гозбите, че веднъж пратил човек от кухнята на едноседмично обучение в Испания да се научи да приготвя говежди бульон като местните.


Барбуни и фабада в “Сарсуела“

Прости сардини, аристократични барбуни и няколко мерлузи - тази поръчка може да утоли глада на всеки редови испанец. Тя обаче е предназначена за трапезата на крал Хуан Карлос. Първият сред испанците се храни като сънародниците си, с радост установяват мадридчани. За разлика от предшествениците си, които предпочитали по-скъпите морски дарове, Хуан Карлос си пада по рибата. “Кралица София, въпреки че е вегетарианка, обича калкан“, докладва пред вестник “Ел Мундо“ наскоро Еваристо Гарсия, чийто рибен магазин снабдява кралската кухня от десетилетия.
“Кралят харесва червено месо - съобщава пък доставчикът на месо. - Той е много скромен. Не поръчва вол от Кобе, който струва 600 евро килото, а местните продукти.“ Непретенциозността на Хуан Карлос се илюстрира със следния епизод - при едно посещение в Овиедо заварил ескорта си да хапва фабада (астурийско ястие от фасул и сланина) и поискал да му направят място да седне на трапезата. В кухнята на двореца “Сарсуела“ се вихри готвачът Антонио Паредес. Всеки следобед кралицата получава няколко менюта за следващия ден и избира едно от тях или сама съставя ново.
Испанската кралска двойка обожава десертите и особено тези с какао. Хуан Карлос най-често си поръчвал шоколадова торта или малиново суфле с целувки, а доня София - чаени сладки.


Два камиона за тиганите на Бъкингам

33-ма готвачи и чираци се вихрят в кухнята на британската кралица Елизабет II. Освен в подземията на Бъкингамския дворец в Лондон те сноват до още 4 палата, където често кралицата или някой друг член на височайшето семейство се оттегля за почивка. За всяко по-важно събитие главният готвач Марк Фланаган превозва оборудването си в два камиона и е разработил перфектна система за опаковане и разопаковане на тенджери, тигани, ножове и всякакви приспособления.
Фланаган готви за кралицата от 2002 г., след оттеглянето на предишния готвач от 44-годишна вярна служба край печката. Лайнъл Ман обаче остава пример за дискретност по отношение на кулинарния вкус на кралицата. Единственото, което издава, е, че по негово време в кухнята на Бъкингам балансирали между класическите френски ястия и традиционните английски. Ман попаднал в кухнята през 60-те години на миналия век като момче за всичко. “Оттогава менюто не се е променило много“, уверява той.


Британският Иван Звездев лобира пред Блеър

Преди два месеца един от най-известните английски готвачи гастролира в офиса на британския премиер на “Даунинг стрийт“ 10. Посещението на Джейми Оливър при Тони Блеър обаче не бе свързано с преки готварски подвизи. 30-годишният Джейми, който има собствено кулинарно шоу по Channel 4 и няколко издадени книги с рецепти, връчи петиция за вдигане стандартите на хранене в британските училища. Под искането “Нахрани ме по-добре“ са се подписали 270 000 души.
Кой се грижи за ежедневното меню на Блеър, не е публично известно, но британският премиер има навика да кани известни кулинари при важни събития. През 2003 година медиите на Острова проследиха визитата на друга известна телевизионна готвачка при Блеър. След много догадки стигнаха до извода, че “домакинята богиня“ Найджела Лоусън е поканена да подготви държавната вечеря при посещението на американския президент Буш.


Симеон води гостите на ресторант

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не е имал собствен готвач в Министерския съвет. Обикновено той нямал време да обядва, най-много да хапне няколко бисквити, казват от “Дондуков“ 1. В интервюта Сакскобургготски е разказвал, че и във “Врана“ не е претенциозен - когато доня Маргарита я няма, вечер му е достатъчен и един сандвич. Когато пристигат официални делегации, протоколът на МС запазва маса в ресторант. Обикновено изборът е между няколко проверени заведения. Симеон лично следял всеки детайл, настоявал да знае менюто и давал напътствия. По негова идея, когато пристигат гости от Западна Европа, се наблягало на блюда от националната кухня, а когато дойдат премиерите на страни от региона, ги изненадваме със “западноевропейска кухня“. Когато испанският крал Хуан Карлос беше за последно в София, той най-сетне опита таратор и пълнени чушки, за които толкова бил слушал от Симеон в Мадрид.


Клубът на топготвачите

Постоянните готвачи на държавния елит по света имат собствена организация. Клубът на топготвачите е създаден през 1997 година от французина Жил Брегар. Кулинарите се събират всяка година на различно място да обменят рецепти. Обикновено сбирката е през юли или август, защото единствено тогава шефовете им също излизат във ваканция.
“Мога да приготвя какви ли не ястия, но принц Абдула се радва на традиционни арабски храни“, разказа готвачът на първото семейство на Саудитска Арабия Емануел Кириакидис. Докато повечето готвачи защитават националния вкус, датската кралица е поверила кухнята си на японец. “На принц Албер понякога му писва от засукани ястия“, издаде пък готвачът на монакската фамилия Грималди Кристиан Гарсия. Принцът се отбивал в кухнята за някаква закуска и обожавал снаксовете Tex Mex - все пак той е наполовина американец. Топготвачите развенчават твърдението, че храната на високопоставените особи се опитва преди поднасяне. Все пак според английската преса 10 мишки се гощавали с президентско меню при посещението на Джордж Буш в Тайланд.

Източник: сп. Тема



КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ


 





Търсене


 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg