gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Кухня » Публикации » Задушените храни - начин на употреба

Bon Apeti, драги гастрономе!



gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

  Задушените храни - начин на употреба

Категория: Храни и напитки
12.07.2009
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 845
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
 

Те са сочни и ароматни, защото похлупеният съд, в който къкри гозбата, не позволява да „излети” нищо от ценните качества на продуктите.

Има няколко начина за задушаване - чрез предварително запържване, без запържване, задушаване в собствен сос и на пара. Ето как става това:

Задушаване, чрез предварително запържване
Този метод е подходящ за обработване по-големи късове месо или те са от стари животни, птици и дивеч. В мазнината, в която сме запържили месото задушаваме до омекване лука и зеленчуците и дбавяме вода или бульон. Течността трябва да е наполовината на продуктите. Съдът се покрива плътно с капак и ястието се задушава 2-3 часана тих огън, като от време на време разбъркваме. Ако сме запечатали капака на съда с тесто само разклащаме. Ако искаме месото да поеме максимално ароматите на останалите продукти, задушаването става с много малко течност и обратно – ако искаме да получим повече и по-вкусен сос – добавяме повече течност. След първото омекване на месото добавяме малко брашно, размито на кашичка със студена вода. Ястието става още по-вкусно, ако предварително препечем брашното.

Задушаване без предварително запържване
Продуктите се слагат в плътно затварящ се съд с малко течност и се задушава на тих огън. Този метод е подходящ за зеленчуци, които не са много богати на целулоза – зелен фасул, моркови, карфиол и тиква, както за пилешко месо.

Задушаване в собствен сос
То е подходящо за зеленчуци с високо съдържание на вода – спанак, лапад, киселец. По този начин можете да приготвите и вкусни моркови, но към тях трябва да прибавите и малко мазнина.

Задушаване на пара
Този метод е особено подходящ за зеленчуци и птиче месо. Задушаването на пара прави ястията много полезни и диетични. За да приготвите храна по този начин, сипете малко вода и добавете избраните подправки и корени. Те трябва първо да кипнат и след това основните продукти се слага в специално приспособление.



КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ


 





Търсене


 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg