gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 
Начало » Здравословно » Диети » Тиквена диета

Bon Apeti, драги гастрономе!



gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

 
Тиквена диета


категория: За отслабване
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 1830
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0

Първи ден

Закуска:
кафе или чай без захар
250 г варена неподсладена тиква

10.00 ч – сок от моркови

Обяд:
омлет от 2 яйца и настъргана тиква
150 г варена или печена риба
плод по избор (без банан)

16.00 – 100 г варена тиква

Вечеря:
салата от настъргани моркови и зеле
200 г печено пилешко месо без кожа
200 г кисело мляко

Втори ден

Закуска:
кафе или чай без захар
250 г варена неподсладена тиква

10.00 ч – сок от ананас

Обяд:
салата от домати и сварен боб, овкусена със зехтин
печена нетлъста риба, гарнитура от пресни зеленчуци
плод

16.00 – 100 г варена тиква

Вечеря:
салата от краставици
зеленчуков омлет с тиква
чай от билки

Трети ден

Закуска:
кафе или чай без захар
250 г варена неподсладена тиква

10.00 ч – сок от моркови

Обяд:
салата от сварен боб, полята със зехтин
парче шунка
ябълка

16.00 ч – 200 мл. айран

Вечеря:
зеленчукова салата и извара
200 г печена тиква

Четвърти ден

Закуска:
кафе или чай без захар
250 г варена неподсладена тиква

10.00 ч – плодов сок по избор

Обяд:
печена риба, гарнитура от варени картофи
плод

16.00 – 100 г варена тиква

Вечеря:
салата зеле с моркови
печено телешко месо
150 г грозде

Пети ден

Целият ден се яде само варена тиква. Допустими са кафе без захар, неподсладен чай от билки, плодови сокове.

След петдневния цикъл диетата може да се повтори, тъй като менюто е балансирано и организмът не се лишава от пълноценна храна. 


Тиквата притежава ценни диетични качества. По хранителна стойност е много близо до картофите . В зрелите плодове от най-качественитe сортове тикви се съдържат малко белтъчини и мазнини и до 10% захари (главно захароза и гликоза). Останалите 90 % са вода. Целулозата е около 1%, а киселини почти липсват. От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, кобалт, натрий. Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг в 100 грама, каротин - 2 мг, В1 В2 и РР. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което превръща тиквата в много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания , за които са характерни отоци. Тъй като има ниска киселинност и нежна целулоза, тя е полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт.

В диетичното хранене тиквата се прилага, защото има слабително действие. Доста мощен диуретик е. Съдържа и голямо количество пектин. Това помага за изчистване на дебелото черво и за намаляване нивото на холестерина. Тиквите са много полезни при възстановяване на организма след прекарани тежки заболявания.

Поради ниската и калоричност (около 17 калории в 100 грама) тя се препоръчва на хора с наднормено тегло и диабетици, като последните все пак трябва да ограничават употребата й поради наличието на захари. Те могат да приемат дневно по 500 г варена на пара или 300 г печена тиква.

Соковете от тиква рядко се консумират на трапезата в ежедневието, но имат място при лечение на гастрит и повишена стомашна киселинност. Препоръчителни са и при безсъние - преди лягане се изпива по една чаша прясноизцеден сок или отвара от тиква, в която е разтворена една супена лъжица мед.

Семките на тиквите също са изключително полезни, дори се смята, че живеещите на Балканския полуостров народи по-рядко страдат от аденом на простата жлеза именно поради факта, че ядат тиквено семе. В тиквените семки има повече белтъчини, тлъсто масло и смолисти вещества. Важно е обаче да не са обилно посолени. Желателно е хора с наднормено тегло да ограничават консумацията им до 30 г дневно. Тиквеното семе е полезно за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит със запек, анемия, наднормено тегло, хипертония , остеопороза.



КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ

 


gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Продукт:
Грамаж:
Резултат в kCal:
Изчисли


Всички продукти




gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Знаете повече за правилното и здравословно хранене? Имате опит в успешното прилагане на диети?

Станете автор и споделете своя опит!

Изпратете своята диета или съвет и след преглед от екипа на gastronom.bg ще бъде публикуван на сайта.

Публикация

 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg