gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
 
начало   рецепти   кулинарен спец   здравословно   кухня   заведения   тестове
 

Bon Apeti, драги гастрономе!



gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина

 
Готвенето трябва да е забавление
07.03.2012
Жак Пепен е известен готвач, колумнист, кулинарен учител, водещ на успешни кулинарни предавания, автор на едни от най-продаваните готварски книги.
  gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Прочетено: 6347
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0
 

Той е роден в Бург ан Брес, близо до Лион, Франция. Първият му досег с кулинарията е като дете в ресторанта на родителите му. 13-годишен започва стаж в изискания Grand Hotel de L'Europe в родния си град. После работи в Париж, под ръководството на кулинарния гуру Люсиен Диа в Plaza Athene. От 1956 до 1958 г. Жак е личен готвач на трима френски държавни глави, включително Шарл де Гол.

През 1959 г. той се премества в САЩ, като в началото работи в нюйоркския ресторант Le Pavilion. След това 10 години работи като директор проучвания и нови разработки в Howard Johnson Company – позиция, която му помага да научи много за масовото производство, маркетинга, кулинарната химия и американските вкусови предпочитания. През този период учи в Колумбийския университет и през 1972 г. в крайна сметка получава магистърска степен по Френска литература от 18 век.

Тогава решава да посвети по-голяма част от времето си на писане. Автор е на 2 основополагащи за френската кулинарна техника книги – La Technique (1976) и La Methode (1979). Тези и следващите му книги през 1996 г. му печелят място в Кулинарната зала на славата на фондация James Beard – чест, връчвана всяка година на един автор, чиито заслуги в областта на кулинарната литература имат съществен и траен ефект върху американската кухня.

ТВ предаването „В кухнята на Жак Пепен“ през 1997 и 1999 г.е обявено за най-добро телевизионно кулинарно шоу. В него той представя своите рецепти заедно с дъщеря си Клодин. По-късно – през 1999 г. – се появява и общото му предаване с Джулия Чайлд, съпроводено и с излизането на кулинарна книга.

 

 Рецепти от Жак Пепен

 

По интервюта на Luxury Experience Magazine, KQED и Star Chefs

 

Всяка година се появяват нови тенденции в готвенето. Вие какво харесвате?

Тенденциите винаги се менят, идват нови идеи, хранителни режими, мания по въглехидрати, мания по протеини. Понякога става объркващо и повечето хора просто завършват с това, че ядат каквото им харесва. Забелязвам, че в крайна сметка хората бягат от фюжън и мода и се връщат към корените.

Дайте някои основни съвети за хората, които имат желание да готвят, но никога не са го правили.

Добро оборудване. Не е задължително да е скъпо – няколко хубави тигана, ножове, дъска за рязане, хубава фурна – това са основите. Много хора грешат, използвайки некачествени и зле наточени ножове. Още нещо – гответе с приятел, който може да готви. Споделете с него бутилка вино. И се постарайте това да е релаксиращо и забавно занимание.

Какви задължителни продукти трябва винаги да имаме в килера?

Картофи, лук, яйца, мляко, чесън, масло, зехтин, зелени подправки, консерви домати, филета аншоа, паста, ориз, боб. С тези неща винаги може да нахраните неочакван гост.

А ако трябва да използвате 3 съставки, за да създадете рецепта, кои биха били те?

Яйца, масло и хляб.

Как изглежда типичната вечеря в дома на Пепен?

Миналата вечер имахме аспержи, които задуших в дълбок тиган, и сьомга, запечена в много горещ тиган с кожата надолу. Готвя я само от едната страна за 3-5 мин. в покрит с капак тиган, така че кожата става хрупкава, а месото сочно. Имахме и малко кускус, който съпругата ми Глория направи със сос Табаско, масло, стерилизиран нахут и подправки. Имахме и салата на масата, тъй като имам много свежи зеленчуци в градината. И парче сирене за десерт.

 

Съпругата Ви готви ли? И следва ли Вашите рецепти?

Глория готви доста, често приготвя азиатска кухня. Понякога следва моите рецепти. Когато открие рецепта, която й харесва, никога няма да приготви ястието по друг начин, независимо колко вариации направя аз по-късно. След повече от 40 години брак тя все още приготвя по един и същ начин един от моите чийзкейкове и продължава да има нужда да чете рецептата преди да го направи. Когато вляза в кухнята тя не пита „Скъпи, смяташ ли, че трябва да го направя по този начин?“, а казва „Не пипай нищо!“

Кое е най-важното, за да бъде един готвач добър?

Трябва да обичаш готвенето – това е най-важното. Готвачите работят по много часове, понякога по 16 часа дневно, на празници и през уикендите, но повечето готвачи не правят много пари от това. Така че трябва да обичаш да готвиш, но и да имаш талант, дисциплина и твърдост на духа. Възнаграждението идва и от това, че доставяш удоволствие на хората с храната. Така чесъветвам бъдещите професионални готвачи да се включат в този бизнес, само ако го обичат. В миналото готвачите са били на дъното на социалната скала, сега ни приемат за гении. Но не започвайте това начинание с идеята да станете известни, да направите ТВ шоу и т.н. Направете го, защото обичате професията си – така, дори и изброените неща да не се случат, пак ще сте щастлив и удовлетворен.

Кои готвачи са ви повлияли най-много?

На първо място майка ми. По-късно влияние имаше главният готвач в Plaza Athénée в Париж и неговият брат Луи Диат, който беше главен готвач в Ritz. Когато дойдох в Америка, Крейг Клейборн и неговият нов поглед към храната много ми повлия, това беше нов вид свобода.

Всеки, който е гледал шоуто ви с Джулия Чайлд, казва, че е очевидно, че вие двамата много се забавлявате заедно. Споделете с нас някои от любимите си моменти в шоуто?

Познавам Джулия от над 40 години. Тя има своите идеи, аз моите. Има закачки между нас в шоуто и може би някои хора правят твърде много от това. Но като цяло ние се съгласяваме един с друг, особено за важните неща. Имаме едно мнение за ВКУСА. Той е много по-важен от външния вид и украсата или презентацията на ястието. Вярваме в опростяването на съставките и смятаме, че техниката в готвенето е важна. Не трябва да има прекалено голямо смесване на различни съставки – отново заради необходимостта от простота. И определено сме на едно мнение за това, че трябва да се забавляваме в кухнята – докато приготвяме храната и след това, когато се наслаждаваме на това, което сме сътворили, в компанията на чаша вино. През 1949 г., когато Джулия беше в Cordon Bleu във Франция, аз правех стаж – може да се каже, че с нея сме започнали заедно. Има известно напрежение, докато готвим заедно в шоуто – харесва ни идеята, че никога не сме напълно наясно какво ще се случи. Забавно е.

Какъв съвет бихте дали на хората, които имат желание да създадат свое собствено кулинарно предаване?

Най-добрият съвет е да бъдат себе си. Да не се опитват да имитират някого, който е известен. Красотата на това, което правим с Джулия, е в това, че сме себе си. Всички сме различни – това е хубавото.

Какви са Вашите правила при писането на книги?

Първо, да използвам съставки, достъпни за всички. Второ, да използвам предимствата, които супермаркетите дават. Все повече супермаркетите предлагат измит спанак, обезкостени маслини, настъргани или нарязани сирена, натрошени ядки и пр. – все неща, които спестяват от времето за готвене и в професионалната кухня се правят от помощниците. Слагате филе морски език в тигана, добавяте нарязани гъби и див лук, малко вино и свежи подправки и вечерята е готова за минути, защото супермаркетът е свършил голяма част от подготвителната работа.

Книгата ви с Джулия Чайлд от 1999 г. стана бестселър. Каква е причината за тази популярност?

Тази книга се опитва да демистифицира готвенето. Готвенето е забавление и нашата книга показва как двама приятели общуват, готвейки заедно. Не че не приемаме готвенето насериозно, но все пак – това не е най-важното на света. Никога не сме имали и в ТВ шоуто предварителен сценарий, работехме с отворена структура. Опитвахме се да изразим идеята, че хората трябва да се чувстват свободни, когато готвят, да се забавляват, без да се притесняват за самата рецепта.

Написали сте много успешни кулинарни книги и сте били домакин на много кулинарни предавания. Има ли още проекти, които искате да реализирате?

Винаги живея с настоящето – никога не поглеждам назад. Сартър веднъж бил попитан „Коя е най-добрата книга, която сте написал?“ Неговият отговор бил „Следващата“. Всяка минута се учим, така че това, което ще направим е по-добро от това, което вече сме направили. Следващият ми проект е голяма книга с около 700 рецепти – антология на цялата ми кариера. Чувствам удовлетворение в това да се връщам към рецепти, които са били добри. Поглеждам ги и си казвам: „Отлична идея, но този път ще направя това и онова.“

Кое най-много Ви харесва в процеса на правене на една готварска книга?

Подготовката на готварска книга е цялостен процес. Имаш цялата картинка пред себе си, но ми харесва, че винаги нещата се променят, вървейки към края. Книгите ми винаги са много фокусирани – например La Technique за много сериозни готвачи, Бързо готвене – за бързи и прости рецепти. Целият процес на подготовката на нова книга е част от моето ежедневие. Измислям рецептите, докато готвя вкъщи. Частта, която мразя в целия процес, е редактирането, сверяването...

Какво правите, когато не готвите?

Рисувам. Бера гъби. Играя една френска игра с метални топки.

 

 

6 неща, които не знаем за Жак Пепен (в. 24 часа, февруари 2011 г.)

1. Има живот и извън кухнята

Освен тежката автомобилна катастрофа, която Жак претърпява и след която си взема почивка от печката, има и други неща, които го откъсват от голямата му страст. Обича да рисува - в миналото с маслени бои, сега с акрилни. Признава Пикасо, харесва също импресионистите от родината си - Моне, Мане, Реноар. Освен художничеството той се занимава и със скулптура - гранитът в баните на къщата му е лепен от самия Жак.

2. Нещо като "Оскар"

За работата си с Джулия Чайлд по предаването им Жак и тя получават наградата "Дейтайм Еми", която е еквивалентът на "Тони" за театъра, "Грами" за музиката и "Оскар" за киното, но е в категорията за тв предавания. Отделно Пепен е награден с "Орден за изкуства и литература" в родината си през 1997 г. Най-голямото обществено признание идва през октомври 2004-а, когато е награден с френския "Орден на Почетния легион" за изключителни заслуги.

3. Поезията

Макар да е напуснал френското си училище на 13, за да може да чиракува в ресторанта на родителите си "Пеликанът", жаждата на Жак за образование не секва. Когато се озовава в САЩ в края на 50-те г. на ХХ в., планът е бил да работи в ресторант, притежаван от негов приятел. Докато е в Ню Йорк, той решава да се запише в Колумбийския университет и да продължи секналото си образование. 12 години от живота му са свързани с това висше учебно заведение. Накрая излиза с бакалавърска степен в общообразователната програма и магистърска степен в специалността "Френска поезия от ХVIII век".

4. Не готви за Кенеди

Представете си, че сте на крехката възраст от 25 години и внезапно получите предложение да бъдете личният готвач на Джон Фицджералд Кенеди. В Белия дом. На такава оферта не се отказва, бихте казали. "Не" е бил отговорът на Жак Пепен. Обяснението е съвсем просто - позицията не му вдъхвала много доверие и не виждал потенциала в нея. И все пак на 13 май 2010-а той приготвя вечеря за Барак Обама.

5. Най-добрият готвач на Америка е французин

Джулия Чайлд нарича Жак в телевизионна изява "най-добрия готвач на Америка". И не е далече от истината. През 1976-а издава бестселъра си "Техниката".

По тази книга всъщност се преподават основите на френската кухня. Човекът, който казва: "Ако имаш основите, техниката в готвенето, единственото нещо, което може да те ограничи, е собственото ти въображение", успява да спечели милиони американци със светкавично приготвените си ястия, които въпреки сложността си изглеждат съвсем във възможностите на зрителите.

6. Жак Пепен и "Грозната Бети"

Французинът е участвал в редица телевизионни предавания, като "Джулия и Жак готвят вкъщи", "Всеки ден ала Жак Пепен", "Абсолютно Пепен" и други, и винаги Жак е бил себе си. Но десетилетията пред камерата са посели семето на любопитството и готвачът се е запитал: "Какво ли ще е да вляза в образ?" И така през 2008-а той снима епизодична роля в сериала "Грозната Бети". Героят му се казва Жерар (французин, разбира се) и е дядо на незаконно родения син на Алексис. Звучи оплетено, нали?



КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ


 




gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина


 Задай въпрос 


Предложи гост





 
 
Share |





© 2009 Gastronom.bg. Всички права запазени. Сайтовете за ТЕБЕ! Уеб дизайн и разработка DUALM studio
Gastronom.bg